Bloemen
Je leest nu

Bloembollen kweken

0
Bloembollen

Bloembollen kweken

Heerlijk, de veelbelovende geur van bloeiende bloembollen in huis. Meestal worden ze in aarde geplant maar heb je weleens gedacht aan hydrocultuur, ofwel een groeiproces zonder aarde? Als je de bloembol in een glazen pot met water zet, zie je de wortels groeien en dat is net zo fascinerend als het moment waarop de bloemen opengaan.

Bloembollen zijn typische planten die het voorjaar inluiden. Ze zijn overal in soorten en maten verkrijgbaar. De meeste bollen zijn heel geschikt voor hydrocultuur binnenshuis. Je kweekt ze in speciale bloembollenglazen of je vult een glazen bak met kiezelzand en steentjes, zodat de bollen houvast hebben in het met plantenvoeding verrijkte water.

Bloemen kweken

Elke bol kent een cyclus van groei, bloei en rust. Poot de bol in het ruststadium, bevorder de groei met iets water en stimuleer die groei met plantenvoeding en meer water. De meeste bollen bloeien het beste bij daglicht.

De temperatuur varieert: winterharde bollen houden van koude, maar bollen uit de kas moeten eerst wennen voor ze zich ontwikkelen. Geef ook na de bloei plantenvoeding en verminder dit geleidelijk om het ruststadium in te luiden.

Bloembollen overhouden

Verwijder de oude bloemknop. Laat de oude blaadjes en de stelen aan de bol zitten. Zij helpen energie leveren voor de volgende groeiperiode. Sla de bollen pas op als ze geheel droog zijn en poot ze aan het begin van het nieuwe seizoen. Sommige bollen zoals de cyclaam en de knolbegonia worden na de bloeiperiode dikwijls weggegooid, terwijl ze makkelijk jarenlang kunnen worden overgehouden.

Lees tip:  Maak kennis met deze prachtige planten uit de tuinwinkel

Hydrocultuur

De hydrocultuur geeft de plant al het nodige: voedingsstoffen, water, zuurstof en een ondergrond zonder enige aarde. Dit betekent dat de planten kunnen groeien in glazen bakken gevuld met water en kiezelzand of steentjes waaraan oplosbare plantenvoeding is toegevoegd. De wortels groeien door de zand- of kiezellaag heen naar het water en het voedingsreservoir op de bodem.

Bloembollen zijn uitermate geschikt voor hydrocultuur omdat zij hun eigen ingebouwde voedselvoorraad hebben. Zolang de bol zelf tamelijk droog wordt gehouden om rotten te voorkomen, groeien de wortels heel goed in waterrijke omstandigheden. Daarom zijn bloembollenglazen zo geschikt: de wortels doen zich tegoed aan het water en de bol blijft droog.

Op welke manier je de bollen ook kweekt, helder gekleurde hyacinten en narcissen zijn altijd een lust voor het oog.

Apart of bij elkaar

Kleine bloembollen zien er bij elkaar in een bak leuker uit. Grotere bollen worden vaak apart gekweekt maar een aantal bij elkaar staat ook heel indrukwekkend, vooral de langstelige amaryllis en de lelie. De benodigde ruimte tussen de bollen varieert: degene die rechtstandig omhoog groeien, hebben minder tussenruimte nodig dan bollen die uitstaande bladeren en bloemen dragen. Zo’n bloembol, de cyclaam bijvoorbeeld, komt apart trouwens beter tot zijn recht.

Poot geen verschillende soorten bloembollen of verschillende gekleurde soorten in 1 bak. De een bloeit namelijk eerder dan de ander, waardoor het effect van je bak verloren gaat. Bollen kunnen alleen worden gemengd als de bloeiperiode en de groeiomstandigheden gelijk zijn, zoals bijvoorbeeld een bak met sneeuwklokje of crocussen.

Lees tip:  Hoe kiest je de juiste planten voor in de tuin?

Geschikte glazen potten of bakken

De meeste bollen gedijen het beste als de wortels de pot overwoekeren. Neem daarom voor 1 bloembol een pot die 1 1/2 keer groter is dan de bol. Een groepje bollen zet je met de vereiste tussenruimte in een bak die net groot genoeg is. Als je de bollen in aarde poot, gebruik dan een zware terracotta pot.

Glas voor hydrocultuur

De meeste bloembollen doen het uitstekend in een bak met steentjes en water zonder afvoergat. Bij een glazen bak kan de groei van de wortels dagelijks worden gevolgd. Een voordeel is bovendien dat we het waterpeil beter kunnen controleren. Ook staat het heel decoratief. Maar natuurlijk zijn houten bakken, soepterrines en vazen zonder afvoergaatjes ook heel geschikt.

Er zijn speciale bloembollenglazen te koop die zo zijn ontworpen dat grotere bollen, zoals de hyacint, net boven het water uitsteken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *